Kurumsal Kimlik Tasarımı
Günümüz rekabetçi ortamda pazarlama konusu gittikçe zor bir hale geliyor. Firma, kurum ya da vakıf tarzı oluşumların hem şirket hem de şirket dışında kendilerini ifade etme şekilleri önem taşır. Bir anlamda bu durum firmanın dıştan görünen yüzünü oluşturur. Bu durum için kısaca kurumsal kimlik denir. Duruş ve imajını temsil ettiği gibi şirketin kimliğini de oluşturur. Günümüz şartlarında bu kimliği oluşturmayan bir firmanın başarılı olması da ya da tanınması çok zor olur.
Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimlik çalışması akılda kalmak isteyen her kurum tarafından yapılması gereken bir çalışmadır. Bu kimlik ile iç ve dış dünyada firma kendini anlatır ve kendi imajını çizer. Pazarlama faaliyetlerinin en başında bu kimliğin oluşturulması gelir böylelikle firma itibar kazanır ve daha akılda kalacak faaliyetler düzenleyebilir.
Kurumsal Kimlik Önemi
Her firma piyasaya girdiği andan itibaren tanınmak ister. Reklamlar yaparak kendisini tanıtmak öte ihtiyacı olacak şey bir kimlik oluşturmasıdır. Bu kimliğin oluşturulması ile şirket içerisinde çıkabilecek kargaşalar da önlenir. Her firmanın kendini daha iyi tanıtabilmesi ve akılda kalabilmesi için iyi tasarlanmış bir kimliğinin olması gerekir bu şekilde firmalar; müşterilerinin, tedarikçilerin, potansiyel hedef kitlenin ve belki de en önemlisi hitap ettiği hedef kitlenin gözünde önem ve saygınlık kazanır.
Kurumsal Kimlik Neleri Kapsar?
Firma içinde ya da dışında bu kimliğin barındırdığı pek çok öge vardır. Kurumsal kimlik logo tasarımı bu noktada öne çıkar; çünkü diğer tüm ögeler logo belirlendikten sonra tasarlanır. Öncelikle firmanın renkleri düşünülüp logo çalışması yapılır. İlk etapta firmayı akılda tutan ve güçlü kılan sahip olduğu logodur.
Diğer ögeler de aşağıdaki gibidir:
- Üretilen ürünler
- Ürünlerin ambalajları
- Bina ya da ofisin yer aldığı çevre,
- Kullanılan tabelalar
- Yönlendirme araçları
- Firma tarafından düzenlenen sergi, fuar ya da fuaye gibi etkinlikler
- Firmanın kullandığı antetli kağıtlar
- Zarflar, dosyalar
- Kartvizitler
- Fatura ve İrsaliyeler
- Tahsilat Mektupları
- Firma hakkında yazılı ya da görsel basında çıkan haberler ya da yayınlar
- Sertifikalar
Bunların dışında kullanılan kataloglar, hazırlanan web sitesi, tanıtım broşürleri, bayraklar, ajanda, bloknot ve promosyon ürünler gibi pek çok bu kimliğin oluşturulmasında rol oynar.
Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları
Bu kimlik oluşturma zamanında firmalar alanlarında uzman kişiler ile çalışmayı tercih etmelidir; çünkü bu kimlik zaman içinde değişebilecek bir çalışma değildir. Bu neden ile bu kişilere kurumsal kimlik tasarım ücretleri de sorularakyola çıkabilir. Firmayı doğru yansıtacak ve sahip olduğu vizyon, misyon ve deneyimi de içeren detaylı bir çalışmayı konusunda uzman olan kişiler ile yapmak doğru olur. Bir anlamda bu kimlik firmanın imzası olduğu gibi de aynı zamanda yüzü olur. Aşamalar ise; tasarım, zamanlama, sunum, düzeltme ve basılma şeklinde olur.
Kurumsal Kimlik Çalışmasında Fiyatlar Nasıldır?
Kurumsal kimlik tasarım fiyatları; firmanın hizmet verdiği sektör başta olmak üzere çizdiği profil, firmanın sahip olduğu büyüklük ve yaptığı işlere göre değişiklik gösterir.